Mijn antwoord: niet veel, eigenlijk. Klanten betalen voor een professionele prestatie en u mag dan ook eisen dat u zich nooit zorgen hoeft te maken.

Enkele voorbeelden:

Er staan files!
Er staan altijd files in Nederland. Dat is dus geen excuus. U mag verwachten dat ik altijd ruim vooraf (minimaal een uur) aanwezig ben. ‘s Ochtends ga ik altijd om 05.30 op pad, ruim voor de drukte. En al helemaal wanneer ik dagvoorzitter ben. Wanneer ik de laatste spreker ben, probeer ik altijd zoveel mogelijk van de voorgaande presentaties bij te wonen om er in mijn verhaal nog iets mee te doen.

Wanneer de tijd tussen twee opdrachten erg krap is, bespreken we dat altijd uitgebreid met u.

Guido is ziek
Ik ben niet vaak ziek en wanneer dat toch het geval is, sta ik nog steeds op het podium. Paardenmiddelen en andere outside the box-oplossingen zijn niet voor niets uitgevonden. Dus: 39 graden koorts, verzwikte enkel, hevige rugpijn, een dag die weinig humor te bieden had: het is in de loop van de voorbije 20 jaar allemaal al vertoond. De zaal heeft er nauwelijks wat van gemerkt.

Guido kan echt niet komen
Gearresteerd voor het doorgeven van geheime documenten aan Wikileaks? Stomdronken teruggevonden onder een kroegmeubel? Ontvoerd door aliens? Verkeerde paddo’s gegeten? Opgeroepen voor militaire dienst in Afghanistan? Het is nog nooit voorgekomen, maar je weet maar nooit.

En voor het geval dat: de topsprekers van Nederland zijn goede maatjes van elkaar dus zorgen we voor een gelijkwaardige vervanger!

Er zijn drastische wijzigingen in het programma
Fantastisch! Improviseren is mijn lust en leven. Ik ben ooit gebeld met de vraag of ik drie kwartier later een presentatie op een congres kon verzorgen omdat een spreker niet geland was (vast een hoogvlieger dus). Reistijd: 30 minuten. Ik was er en de evaluatiecijfers waren even goed als bij zorgvuldig voorbereide presentaties. Daag me uit! Make my day!